Categorieën | Trefwoorden | Meest bekeken | Meest recent
LVS2000 - Bericht van BRON over kwaliteit van gegevens
LVS2000 - Bericht van BRON over kwaliteit van gegevens

Vraag
Van BRON hebben wij een bericht ontvangen waarin gemeld wordt dat de kwaliteit van onze gegevens onvoldoende is; voor een aantal leerlingen zou geen wisseling van leerjaar geregistreerd zijn. Wij hebben inderdaad leerlingen die niet naar een andere groep gaan. Maar de berekening van leerjaren is toch gekoppeld aan de 'Datum onderwijs sinds'? Waarom wordt het leerjaar dan niet automatisch meegewijzigd bij de overgang naar het nieuwe schooljaar?

Antwoord
De berekening van het aantal leerjaren (Leerling -> Gegevens -> Inschrijving) is voor WEC-leerlingen weliswaar gekoppeld aan de datum in het veld Datum onderwijs sinds (Leerling -> Gegevens -> Onderwijs (1)), maar de leerjarenhistorie wordt alleen bijgewerkt wanneer u de leerling (opnieuw) in een klas plaatst. Dit gebeurt dus niet automatisch bij de overgang naar een nieuw schooljaar. Om ervoor te zorgen dat een nieuw leerjaar wordt toegevoegd aan de historie, moet u daarom bij de overgang naar het nieuwe schooljaar alle leerlingen met behulp van de functie Leerling -> Eindverslag in een klas plaatsen. Ook een leerling die in dezelfde klas blijft, moet u dus opnieuw in een klas plaatsen (in dat geval selecteert u gewoon de klas waar de leerling al in zat). Dit is de enige juiste manier om voor alle leerlingen de historie van leerjaren bij te werken.


In een enkel geval wordt bij de overgang naar het nieuwe schooljaar voor een leerling geen nieuw leerjaar toegevoegd. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren indien voor de leerling de datum in het veld Datum onderwijs sinds niet samenvalt met het begin van een schooljaar. Hoewel dit geen probleem hoeft te betekenen, kun u in dit geval een herberekening van de leerjarenhistorie forceren door in het veld Datum onderwijs sinds de datum die er al in stond opnieuw in te vullen. Daarna kunt u er zeker van zijn dat de leerjarenhistorie correct is.


Let op: wanneer u leerlingen plaatst in een nieuwe klas, moet de klas gekoppeld zijn aan precies 1 vestiging. Is dit niet het geval, dan kan voor de leerlingen die u in deze klas plaatst geen leerjarenhistorie worden berekend en zal de bestaande historie zelfs verwijderd worden (klik hier voor meer informatie). Ook in dit geval kunt u een herberekening van de leerjarenhistorie forceren. Dit heeft echter uiteraard pas zin nadat u de betreffende klas(sen) aan een vestiging heeft gekoppeld.